Sınır komşumuz Yunanistan gezilecek yerlerine geçmeden önce hakkında kısa bir bilgi verelim. Yunanistan 13 idari bölge ve 74 ili ile 10 milyon civarındaki nüfususahip grek medeniyetini günümüzde taşıyan ve simgeleyen Avrupa Birliği üye devletidir. Para birimleri Euro’dur. Sınır yakınlığımız ve göç gibi durumlar sebebiyle kültürel geçişin fazla olduğu ülkelerden biridir. Bunu özellikle yemek kültürlerini kıyasladığımızda bile net bir şekilde görebiliriz.
Gelelim gezilecek yerlere;
Atina’nın kalbi diyebileceğimiz Akropol’un en iyi ve en dillere destan yapılarından birisi Partenon’dur. Atinalıların koruyucu tanrısı Athena’ya adanmış bu yapının günümüzde sadece sütünları kalmıştır. Şu anda restorasyon çalışmaları 40 yıldan beri devam etmektedir. Yapı bir zamanlar kilise kullanıldığı gibi Osmanlı döneminde camiye çevrilmiştir. Yapıyı tahrip edenler ise Venedikliler olmuştur. İngilizler ise birçok eseri yağmalamış, İngiltereye taşımıştır.
Atina Akropolisi’nin güneybatı tepesinde bulunan bir tiyatrodur. M.S 161 yılında inşa edilmiştir.
30 euro akropol giriş ücretini ödeyerek akropol içindeki tüm yapıları görmeniz mümkün.
Şehrin koruyucusu Selanikli Aziz Dimitri’ye adanmış, Bizans devrinden kalma bu kilise UNESCO’nun Dünya Kültür Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Dimitri’nin, Hıristiyanlığı seçmesi nedeniyle içinde öldürüldüğü Roma hamamının kalıntıları üzerine inşa edilmiş olan kilisenin altında Dimitri’nin naaşının bulunduğuna ve naaşın bulunduğu yerdeki çeşmenin suyunun şifalı olduğuna inanılıyormuş.
Asırlar içinde defalarca yıkılıp yeniden yapılmış bu ortodoks kilisesini gidip görmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca bir sonraki durağınız Atatürk’ün doğduğu ev olsun çünkü arası çok ama yok yakın mesafedeler.
Selanik’e gelmişken görmeden dönmemeniz gereken bir yer. Atatürk’ün doğduğu ev, odası, çocukken altında oynadığı agaç… ziyaretinizi bekliyor. Giriş ücretsiz ve girişte sizi Türk çalışanlar karşılıyorlar.
Bizans’tan kalma bu kilise Selanik’İn simgelerinden biridir. Atatürk müzesine çok yakın olan bu yapı İstanbul’daki Aya Sofya’nın minyatürü diyebiliriz. Yapı Selanik’in merkezinde ana cadde üstünde bulunuyor. Girişler ücretsiz
Diğer yunan adalarından farklı olarak sadece mavi beyaz renkleri değil, orta çağ Avrupasını ve yanında Osmanlı esintilerini aynı anda soluyabileceğiniz bir bölge. Çok güzel korunmuş. Değer verilmiş ve verilmeye de devam ediyor.
Arnavut kaldırımı sokaklarında gezerken içinde kendinizi kaybedip orataçağa dönebileceğiniz, neredeyse bire bir korunup günümüze ulaşmış bir kale içi yerleşim, sev surlardan oluşan muazzam bir Kale. 400 yıl Osmanlı egemenliğinde kalmış Rodos ortaçağ kalesinde bizden de çok sayıda izler göreceksiniz. Kör Bekir’in kahvesinde bir kahve içmeyi unutmayın.
Gelmişken;
Ohrid yazımızı okumak için tıklayınız.
Datça yazımız için tıklayınız.
Yunanistan Haritası için tıklayınız : https://goo.gl/maps/aEGWVjApo3uh1fLy6
Atina Büyükelçiliğimiz : http://atina.be.mfa.gov.tr/Mission
YUNANİSTAN GEZİLECEK YERLER – 3 DURAK
Yorum Yaz