Kapadokya’da görmeniz gereken 7 yeri sizin için derledik; Pek çok uyguarlığı ağırlayan Kapadokya, “Güzel Atlar Diyarı” olarak anılır. Bu isim ona Perslerden kalmıştır.Bilinen ilk halkları Luviler ve Hitilerdir. Asur ticaret kolonileri kurulmuş hatta o dönemden kalma (m.ö2500) asur kil tabletleri de bulunmuştur. Persler buraya katpatuka demiştir.
Kapadokya/Nevşehir’in en turistik yerlerinden birisi olan Göreme. Turistik açıdan harika bir lokasyondur. Bu bölgeye gelirken aracınızla gelmenizi tavsiye ederiz. Çünkü gezilecek çok yer var ve vadiye gitmek istediğinizde bir araç bulmanız zor olabilir o sebeple Göremeye gelmişken akşam üstü Ortahisar /kızılvadi yapayım diyebilirsiniz, Kızılvadiden sonra Ortahisar’da hisar manzaralı odun ateşinde kahve denemeden dönmeyin o sebeple her yer hem yakın hem de bağlantılarla uğraşmamak adına araçla hızlı bir tur yapabilirsiniz.
Burada önemli yerler; Açık Hava Müzeleri, Güvercinlik Vadisi , Aşk Vadisi en güzel gezilecek yerleridir. Burada elinize kameranızı alıp bol bol fotoğraf çekeceğiniz taş evler mevcut, yöresel ürünler tadımı yapabilir , dilerseniz ata biniş ve atv turuna katılabilirsiniz. Göremeden çıkmadan /unutmadan buraya kadar gelmişken Ortahisar- Kızıl Vadi’de gün batımı fotoğrafını , vaktiniz varsa trekking yapmayı ve vadideki şapel ve diğer yerleri mutlaka görün. Kahvenizide için lütfen :).
Buradaki yapmanız gerekenleri kodlayalım 🙂 Açık Hava Müzeleri , Taş Evlerde Fotoğraf , Atv Turu , Güvercinlik Vadisi, Ata Biniş ve Bonus Kızılvadi/Ortaköy gün sonu.. vee Bonus Ortahisar içinde manzaralı kahve ” Ethem Ustanın Yeri Seyir Tepesi”nde içebilirsiniz 🙂 Konum İçin Tıklayınız
Kapadokya’ya gelmişken olmazsa olmazımız Testi yapımını görmeden deneyimlemeden ve testi kebabımızı yemeden dönmemek :). Bunun için Göremeden sonraki durağımız Avanos. Kızılırmak’ın güzel bir atmosfer kattığı Avanos’ta ilk durağınız ana caddedeki testiciler olsun. Burada ücretsiz olarak testi yapımını deneyimleyebilir hatta kendi yaptığınız testinizi alabilirsiniz. Testi nasıl yapılıyor , hangi aşamalardan geçiyor ve bunun zorlukları neler mutlaka deneyin.
Kapadokya’da olmazsa olmaz ikinci durağımız, Avanos ilçesinde neler yapılabilir buyurun yazıya 🙂
Biraz gezi ve testiyi deneyimledikten sonra güzel bir testi kebabı günün yıldızı olacaktır. Sonrasında Sallanan Köprüden geçmek :). Yediğimizi eritmek için olmazsa olmazlardan. Kızılırmak’ın iki yakasını bir araya getiren bu köprü bir ip üzerinde ahşap yürüyüş yolundandır. Üzerinden yürüdükçe bir sağa bir sola sallanması hem heyecan hem de tedirgin etse de hemen adapte olup arkadaşlarınızı korkutmak için sallama çabalarına girişebilirsiniz 🙂
Sonrasında Kızılırmak kenarında bol bol fotoğraf çekerek kenarındaki çay bahçelerinde biraz huzurun sefasını sürebilirsiniz. Buradaki yapmamız gerekenleri kodlayalım 🙂 Sallanan Köprü – Testi Yapımı – Kızılırmak
Ürgüp, daha çok civar köylerinin alışveriş ve günlük hayatlarında gelip gittiği, ayrıca şehirleşme olarak diğer iki ilçeden de önde olan büyük ilçerindendir. Hatta Ürgüp’te bir vakıf ve birde devlet’e bağlı meslek yüksekokulu mevcuttur.
Ürgüpte ilk durağımız Temenni Tepesine yürüyüşle ulaşarak kuş bakışı Ürgüp’ü seyretmeliyiz. Temenni tepesinde küçük bir çay işletmesi bulunmakta. Bu nezih , yöre kokan , anadolu kokan memlekete karşı soğuk/sıcak içecekler içebilir, dostlarınızla burada bol bol fotoğraf çektirebilirsiniz.
Sonrasında Saat Kulesi bulunan caddesinde turlayabilir, yöresel halıcıları, yöresel ürün satıcılarını ve hatta gittiğinizde pazara denk gelirseniz köy pazarını mutlaka gezmenizi tavsiye ederiz. Ürgüp’te meşhur üzümleriyle, kurutmalıkları, pekmezi , tandır ekmeğiyle mutlaka damağınıza değdirmeniz gereken yerlerden. Yöresel alışverişinizi yapmayı unutmayın 🙂 . Burası için kısa bir tur yeterli olacaktır.
Ürgüp Kodlar 🙂 Temenni Tepesi , Yöreseller , Halıcılar ve dahası..
Kapadokya sayfalarca anlatılsa anlatılabilir bir yer. Gizem dolu bu şehirde Yer üstü , yeraltı şehirleri, yöresellik, doğal güzellikler gibi bitmek bilmeyen bir yaşam saklıdır. Son durağımız Yeraltı şehirleri diyerek başlayalım.
Derinkuyu yeraltı şehri Nevşehir’e yaklaşık 30 km mesafededir. Kapadokya’nın kayaç yapısı sayesinde oluşturulmuş ve sekiz katlı bir mağara şehir diyebiliriz burası için.
İçerisinde ne yok ki ; ahırlar, tahıl ambarları, şarap mahzenleri , toplanma odası, ibadet odaları, kaçış odaları ve bir çok detay.. Mutlaka ama mutlaka görmelisiniz. Hava kanalları ile oksijen giriş çıkışları, kaçış tünelleri ile düşmana karşı savunma burada her şey düşünülmüş,içeride çoğu yerde eğilerek ve çömelerek ilerliyorsunuz. Tam bir mühendislik harikası bir oluşum. O duyguyu yaşamadan, o havayı teneffüs etmeden dönmemelisiniz.
Buna benzer bir oluşum olan Kaymaklı yeraltı şehrini’de görmeyi ve meşhur kaymaklarını tatmayı unutmayın. Derinkuyu ve Kaymaklı yeraltı şehirleri birbirine çok yakın mesafedeler o sebeple gitmişken ikisine de uğramak gerekir. Artı bir bonus olarak Müze Kartınız varsa buralarda özgürce dolaşabilirsiniz. Tabii ki detaylar www.muze.gov.tr de … Yeni bir yazıda görüşmek üzere :). Buradan Türkiye’de görmeniz gereken o güzel beş şehrimiz yazısını okumak isterseniz Buraya Tıklayınız..
Kapadokya’da Görmeniz Gereken 7 Yer
Yorum Yaz