e
sv

Sanat Tarihi ve Roma Turunda 21 Yer

591 Okunma — 18 Mart 2023 06:38
avatar

Editor

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

İTALYA – ROMA

Daha önceki İtalya Sanat Tarihi turumuzda Roma’ ya hak ettiği değeri verip ayrı bir yazı yazacağımızı söylemiştik, arayı fazla açmadan sözümüzü tutma zamanı geldi. Uzun fakat keyifli bir yazı sizi bekliyor. Öncelikle Roma’ nın tarihine kısa bir şekilde bakalım ve sanat tarihi için neden bu kadar önemli olduğunu anlayalım ve yola öyle çıkalım.

roma
ROMA

Roma, Avrupa’ da Atina’ dan sonra ikinci eski büyük şehirdir. Şehrin kuruluşuna dair efsaneler olsa da, bu efsaneler MÖ. 754-753 yıllarını işaret etmektedir. Böylesi uzun bir tarihi geçmişe sahip olmasının yanında şehir, mimari, edebiyat ve sanat konularında günümüze kadar ulaşan çok kıymetli eserler barındırmaktadır. Hem Antik Roma döneminde hem Rönesans döneminde sanat Roma için hep önemli olmuştur. Durum böyle olunca tarihi gelişmelerin Roma sanatı üzerindeki etkileri şehri gezerken görebiliyorsunuz. İlk dönemlerinde Antik Roma izleri taşıyan eserler, Rönesans ile farklı bir ifade yöntemi ile karşımıza çıkmaktadır. Roma sanatında etkili olan sanat akımları şu şekildedir; 

  • Rönesans (Klasizm 15.-16.yy)
  • Maniyerizm (1520-1600)
  • Barok (17.-18.yy)
  • Rokoko (19.yy başları)
  • Neo Klasizm (18.yy ve19.yy başları)
  • Romantizm (19.yy başları)
  • Realizm (19.yy ikinci yarısı)
  • Empresyonizm (19.yy sonu)
  • Puantaizm
  • Post Empresyonizm
  • Fovizm (19.yy sonu-20.yy başı)
  • Dadaizm (I. Dünya Savaşı izleri)
  • Ekspresyonizm (19.yy sonu-20.yy ilk yarısı)
  • Fütürizm (20.yy başı)
  • Metafizik Resim (20.yy başı)
  • Kübizm
  •  Soyut Resim (20.yy)
  • Sürrealizm (20.yy)
  • Action Painting
  • Süprematizm
  • Pop Art

Gördüğünüz gibi bu kadar çok sanat akımına öncülük etmiş bir şehir ve kültürden bahsediyoruz. Akımların detaylı anlatımlarını bu yazının içeriği olmadığı için yapmıyoruz; fakat Roma’ yı ziyaretiniz sırasında tüm bu akımlara ait eserleri gözlerinizle görme şansınız olacağını hatırlatmak isteriz.

Gelelim hangi eseri nerede görebilirsiniz kısmına;

  • Persephone’ nun Kaçırılışı – Bernini (1622)
  • Meryem ve çocuk İsa Azize Anne – Caravaggio (1605)
  • Apollo ve Daphne Heykeli – Bernini (1625)
  • Pauline Bonaparte – Antonio Canova (1808)
  • Davut Heykeli – Bernini (1624)

Galleria Borghese; dış görüntüsünün mütevazılığından çok uzak ihtişamlı bir ziyaret bekliyor sizi. Dünyaca ünlü sanatçıların ellerinden çıkmış olan eserleri görebilmek için ziyaretinizden önce mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Peki içeride sizi kimlerin, hangi eserleri bekliyor? Tamamı olmasa da bir kısmını yazalım sizin için;

 

Capitolini Müzesi; burada hem sanat, hem de arkeolojik bir müze gezisi yapma şansınız olacak. Bizim şu an konumuz sanat olduğu için biz size bu müze hakkında sanat üzerine bilgiler aktaracağız. Dünya’ nın ilk halka açık müzesi olan Capitolini Müzesi, Palazzo Dei Conservatori, Tabularium Binası ve Palazzo Nuovo adında 3 binadan oluşan müze 1734 yılından beri hizmet vermektedir. 

Palazzo Dei Conservatori, yapımı 1575’ te tamamlanan bina Giacomo della Porta tarafından tasarlanmıştır. Etrüksler döneminde yapılmış olan ünlü Kapitolin Kurdu’ nu bu binada ziyaret edebilirsiniz, ayrıca Büyük Konstantin’ in bronz heykeli de bu binadadır. Pinacotheca Capitolina bölümünde de Rönesans dönemine ait resimleri de gezebilirsiniz.

Tabularium Binası, bu bina Roma Devlet Arşivi olarak hizmet vermekte, Roma’ nın bronz yasa ve kararnameleri bu binadadır.

Palazzo Nuovo, 1654’ te Rainaldi tarafından yapımı tamamlanmıştır. Bu binanın koridorlarında antik döneme ait mermer heykelleri görebilirsiniz.  Kapitolin Venüsü (MÖ IV. yy, MS I. yy kopyası), Nehir Tanrısı (MS I-II. yy) ve Ölmekte olan Köle (MS I. yy. Roma kopyası) heykelleri bu yapıda görmeniz gereken eserlerin başlıcalarıdır. 

Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli, dünyanın en küçük ülkelerinden birinde dünyanın en büyük müzelerini gezmeye hazır mısınız? Vatikan, içerisindeki eserler açısından başlı başına bir değer sanat tarihi için,  buraya girebilmek için uzun kuyruklar beklemeniz gerekiyor; ancak içeride bizi bekleyenleri düşününce değeceğini düşünüyoruz. 7 kilometrelik alanda 11 müze ve 54 galeri barındıran bu şehirde görebileceğiniz eserleri buraya sığdırmakta zorlanacağımız için, sizlere gezmeniz gereken bölümler ile ilgili bilgi aktaracağız;

Braccio Nuova, Julius Caesar’ın büstü, Roma İmparatoru Avgustus’un Prima Porta’da bulunan heykeli, Nil tanrısının heykeli, Satyr ve Athena heykelleri, Amazon heykeli gibi başlıca eserleri bu bölümde görebilirsiniz.

Gregoryen Etrüsk Müzesi, Etrükslere ait vazolar, kül saklama kapları, pişmiş topraklar, seramşkler, bronzlar ve heykeller burada görebileceğiniz eserlerden.

Halılar Galerisi, bu bölümde İsa’ nın yaşamını kronolojik olarak anlatan halıları ziyaret edebilirsiniz. 

Borgia Daireleri, dikkat çekici iç dekorasyonu olmayan bu bölümü atlamamanızı tavsiye ederiz. Sybller Odası,  Azizler Odası, Liberal Sanatlar Odası ve Gizemler Odası olarak dört farklı odadan oluşan bu bölümde freskler ve çizimleri görebilirsiniz.

Mısır Eserleri Odası, adından da anlaşılacağı gibi bu bölümde Mısır lahitleri, mumyaları, heykelleri, mezar eşyaları ve hiyeroglif örnekleri sizleri bekliyor.

Chiaramonti Müzesi, heykel ağırlıklı bu bölümde, Çocuk Eros heykeli, İmparator Avgustus’un mermer büstü, İmparator Hadrianus’un büstü, Cicero’nun mermer büstü ve Roma İmparatoru Tiberius’un devasa büstü gibi eserleri mutlaka görmelisiniz.

Pio Clementino Müzesi, burası da kendi içerisinde Yunan Haç Odası, Sala Rotunda, Muses Odası, Hayvanlar Odası, Heykeller Galerisi ve Büstler Odası ve Sekizgen Avlu altı farklı odadan oluşmakta ve heykel ve büst ağırlıklı eserler içermektedir.

Candelabra Galerisi, Efes Artemis ve Persli Savaşçı bu bölümde ziyaret etmeniz gereken başlıca eserlerden. Galerinin son bölümünde yer alan Persli Savaşçı heykeli Yunanlıların Perslere karşı kazandığı zaferi sembolize etmekte olup; Antik Yunan orijinalinin Roma dönemi kopyasıdır.

Haritalar Galerisi, duvarlara fresk olarak yapılmış 40 haritadan oluşan bu bölüm, 120 metre uzunluğunda ve Vatikan’ ın en ilginç yerlerinden biri olduğundan atlamamanızı tavsiye ederiz.

Raphael Odaları, son bölüm Raphael tarafından tasarlanmıştır ve dört bölümden oluşmaktadır. 

Sala di Costantino, Haç Vizyonu ve Konstantin’in Milvian Köprüsü zaferini anlatan eserleri burada görebilirsiniz.

Heliodorus Odası, bu odada Aziz Petrus’un kurtuluşu ve Heliodorus’un sınır dışı edilmesi olaylarının Raphael’ e ait tasvirlerini görebilirsiniz. 

Stanza della Segnatura, Teoloji, Adalet, Felsefe ve Şiiri temsil eden dört farklı fresk sizlerin ziyaret etmesini beklemektedir. Bu fresklerin içerisinde antik çağın bilim adamlarının resmedildiğini görebilirsiniz.

Borgo’daki Yangın Odası, ismini içerideki eserden alan bu odada bulunan resim Papa 4’üncü Leo zamanında çıkan yangının söndürülmesi olayını anlatır.

Sistine Şapeli, dört tarafı sanatla çevrili bu şapelin tavanlarındaki fresklerde dünyanın yaratılışı ile ilgili sahneler, Adem’ in yaratılışı ve Nuh ile ilgili sahneler Michelangelo tarafından resmedilmiştir. Tavandan aşağıya doğru inmeye başladığımızda ise Peygamberler ve kâhinlere yer verildiğini görebilirsiniz. Pandantiflerde ise Davut ve Golyat, Haman’ın Ölümü, Musa ve Pirinç Yılan ve Judith’in Holofernes’in başını kesmesi gibi tarihi olaylar tasvir edilmiştir. Her köşesinde sizin dikkatinizi çekecek tasvir ve çizimlerle dolu şapelde Papalar Galerisi, İsa ve Musa’ nın hayatı, perde süslemeleri ve Son Yargı Freskini de mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Bitirmeden ek bir bilgi de ekleyelim, Vatikan ve Sistine Şapeline girmeden önce kıyafetlerinizin bir ibadethaneye girmeye uygun olup olmadığına dikkat etmenizde fayda var, aksi durumda içeri alınmama durumunu yaşamanızı istemeyiz.

İtalya tarih turumuzu okumak için Tıklayınız! 🙂

Roma’yı haritadan bir inceleyeyim derseniz Tıklayınız

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.

Sıradaki içerik:

Sanat Tarihi ve Roma Turunda 21 Yer